Szuvas fog esetében nem csak a fogtömés kerülhet szóba, hanem a fog nagyobb mértékű sérülése esetén a foghúzás vagy gyökérkezelés is. Napjainkban a szakemberek egyértelműen azt az elvet követik, mely szerint a saját fogak megőrzése az elsődleges cél, ezért gyakran kerül szóba a gyökérkezelés Budapest és vidék városaiban egyaránt. Sokan tartanak attól, hogy mennyire fájdalmas a kezelés, vagy a gyulladt fog gyökérkezelése miként történik. Cikkünkben azt a legfontosabb öt tudnivalót vesszük sorra, amelyekkel érdemes tisztában lenni a téma kapcsán.

gyökérkezelés budapest

Gyökérkezeléssel megelőzhető a fogpótlás

Az elsődleges ok, amely miatt a legtöbb érintett a gyökérkezelés mellett dönt, az a saját fog megőrzésének lehetősége. Ugyan többféle korszerű fogpótlás közül válogathatunk manapság, és a fogászati implantátum is remek lehetőségeket rejt magában, de a cél mégis az lenne, hogy mindezek elkerülhetőek legyenek. Abban az esetben, ha a szuvasodás már nem csak a zománcot roncsolta, hanem elért a fogbélbe is, akkor a hagyományos fogtömés már nem bizonyul elegendőnek, gyökérkezelésre van szükség. A fertőzött fogbelet teljesen el kell távolítani, és a gyökércsatornák is tisztításra szorulnak a bennük levő baktériumoktól. Ezt követően történhet meg a gyökértömés.

 

Érzékenység és ínyduzzanat is utalhat a bajra

A szuvas fog sokáig nem mutatja fájdalom jeleit, és gyakran már csak akkor érzünk fájdalmat, ha nagy a baj. Érdemes azonban az aprónak tűnő tünetekre is odafigyelni. A forró és hideg italok fogyasztásakor jelentkező érzékenység már intő jel lehet, de ha a fertőzött fog közelében ínyduzzanat jelentkezik, esetleg genny is ürül a környékén, vagy megduzzad az arc, akkor irány azonnal a fogorvoshoz.

 

Hogyan zajlik a gyökérkezelés?

Természetesen elsőként a röntgenfelvétel készül el, mely alapján kezelési terv kerül felállításra, és a szakember pontosan látja, milyen irányban helyezkednek el a gyökércsatornák. Speciális eszközzel megméri azok hosszát, ami azért fontos, hogy a tömés teljesen kitöltse majd azokat, megelőzve a fertőződést és az újabb fogromlást. A gyökérkezelés során lépésről-lépésre távolítja el a fogorvos a szuvas részeket, majd lézer vagy tű alkalmazásával a fertőzött szöveteket is, melyek a gyökércsatornákban vannak. A folyamat során gyógyszeres feltöltés, majd ideiglenes tömés kerül a fogba, mely helyett körülbelül egy hét múlva speciális tömőanyagot helyez a szakember a teljes gyökércsatornákba. Fontos tudni, hogy az a jó gyökértömés, amely teljesen kitölti a rendelkezésre álló teret, így garantáltan nem okoz gondot majd a későbbiekben.

 

Helyi érzéstelenítésben fájdalommentes a kezelés

A fogászati kezelésekkel kapcsolatban sokan tartanak attól, hogy azok fájdalmasak lesznek. A gyökérkezeléssel összefüggésben különösen így van ez, pedig tény, hogy a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően tulajdonképpen semmi nem érezhető az eljárás során. Attól sem kell tartani, hogy a fog ezután elhalna, hiszen bár belső vérkeringése megszűnik, de tartószerkezete hibátlanul funkcionál.

 

Mi a teendő gyökérkezelés után?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a helyesen elvégzett gyökérkezelést követően kitűnően használható a fog a továbbiakban, és nem okoz semmilyen problémát. A kezelés után néhány napig még kissé feszítő érzés tapasztalható, ami azonban a hagyományos fájdalomcsillapítókkal remekül enyhíthető. Fontos a legalább évente történő fogászati ellenőrzés, mely során a gyökérkezelt fogakat is fókuszba helyezi a szakember, megismeri azok állapotát.

gyökérkezelés után

A fájdalommentesen elvégezhető gyökérkezelés az utolsó lehetőség a fogeltávolítás előtt arra, hogy a saját fog még sokáig eleget tegyen funkciójának. Panaszok esetén tehát érdemes időben orvoshoz fordulni!