Az epe keletkezése és funkciójaepevezeték elhelyezkedése

Az epe az emésztőrendszer egyik nagyon fontos nedve. A máj termeli, ahonnan az epevezetéken keresztül kerül az epehólyagba. Többféle betegség, elégtelenség jelentkezhet, ami az epe szerveket érinti. Mind nagyon kellemetlen tüneteket okozhat. Egy jól összeállított diétával a nem annyira súlyos helyzetekben megelőzhetjük még akár a műtétet is. Ha viszont operációra kerülne sor, akkor is fontos a szakember által összeállított diéta. Ezzel ugyanis megkönnyítjük a műtét következtében csonkolt szervezetünk dolgát és a legtöbb kellemetlenségtől – például puffadás, görcsök, gázosodás – megszabadulhatunk.

epevezetékMikor van szükség epehólyag műtétre?

Magyarországon viszonylag gyakori az epeműtétek száma. Leggyakrabban a 40 év feletti nők körében fordul elő, főleg epekő miatt. Ha valakitől azt halljuk, hogy epével műtik, akkor az általánosan azt jelenti, hogy eltávolítják az epehólyagját. Ezek után az epe az epevezetékből közvetlenül a bélbe ürül. Ez nem jelent nagy problémát, a szervezet hamar regenerálódik a rutinműtét után. De azért kis odafigyeléssel és szakszerű segítséggel még komfortosabban érezhetjük magunkat.

Az epevezeték szűkület kellemetlenségei

Ritkább betegség az epevezeték szűkület. A szűkület majdnem minden esetben egy hegesedés következtében jön létre. Néha előfordulhat azonban az is, hogy egy másik, súlyos betegség kísérőtüneteként jelentkezik. Ilyen lehet például egy daganat, amely kívülről nyomja az epevezetéket. Ha csak egyszerű hegesedésről és kisebb mértékű szűkületről van szó, akkor dietetikus által összeállított diétával kordában tartható. Eggyel súlyosabb esetben gyógyszeres kezelés is szükséges lehet (gáztalanító gyógyszerek). A következő lépcsőfok az endoszkópos eljárás, majd a legvégső a műtéti beavatkozás. Az epevezeték szűkület minden esetben kezelést igényel. Még akkor is, ha enyhébb szűkület fennállásakor nem okoz panaszt, vagy nem zavaróak a panaszok. Súlyosabb esetben ugyanis hamar sárgaságot okozhat. A sárgulás először a szem fehér részében látható, majd hamar az egész test bőrfelülete sárgás árnyalatúvá válik. Ekkor mindenképpen sürgősen orvoshoz kell fordulni!hasi görcsökAz epeproblémák nem elhanyagolhatóak, hiszen más emésztőrendszeri betegségekkel tartósan fennállva, hosszútávon, nagyon komoly (pl hasnyálmirigy-gyulladás), sőt, akár életveszélyes állapotokat is okozhatnak!

Milyen tünetek fordulhatnak elő?

Ha az alábbi tüneteket észleljük magunkon (vagy akár családtagjainkon) akkor minden esetben érdemes mihamarabb felkeresni egy speciális szakembert, aki a panaszok és tünetek megvizsgálása után megfelelő diagnózist és kezelési folyamatot tud felállítani. Az egyik leggyakoribb árulkodó tünet

  • a megváltozott, sötétebb (akár barnás) vizelet.
  • A széklet színében is lehet eltérés: ha agyagszínűvé válik az ürülék, akkor bizonyára epevezeték gondokkal küszködünk.
  • A sárgaság egyértelműen epegondokra utal.
  • Ha görcsös fájdalom jelentkezik a felhas középső részénél, akkor is gyanakodhatunk az epeutak zavarára.
  • Kísérő tünet lehet még a puffadás, a hányás és az állandó hányinger is.

A diéta fontossága

Az emésztőrendszert sújtó bárminemű probléma igen kellemetlen tünetekkel, általános díszkomfort érzéssel járhat. Ez megkeserítheti az egész életünket. Otthoni kezelése nem könnyű és nem is javasolt, hiszen minden ember más, minden szervezetnek más kezelés nyújthat enyhülést, javulást. A képzett dietetikusok és orvosok által felállított szakvélemény és diéta nagymértékben enyhítheti, sőt, akár meg is szüntetheti a zavaró panaszokat.sült lazac spenóttal

Az epediéta általában kerüli, vagy teljesen kiiktatja a durva rostokat (túl nehéz az emésztésük), a hüvelyeseket (gázképző hatásuk miatt) és a túl zsíros ételeket.

Kihez fordulhatunk segítségért?

Ha minden segítséget szeretnénk megkapni problémánkra, akkor érdemes a betegség pszichoszomatikus gyökereit is megvizsgálni, hiszen lehet, hogy lelki eredetűek az elváltozások. Pszichológus, orvos, étkezési tanácsadó és dietetikus segítségével komplex megoldást kaphatunk problémáinkra!