Home » Mellplasztika » Hisztamin intolerancia mintaétrend és receptek

A hisztamin egy olyan hormon, melyet szervezetünk állandóan termel, valamint a táplálkozással folyamatosan magunkhoz veszünk. Ha testünk a megtermelt és bevitt hisztamint nem tudja megfelelően lebontani, érzékenység, azaz intolerancia alakul ki. A betegség igen kellemetlen tünetekkel járhat, érdemes tehát azonnal orvoshoz és dietetikus szakemberhez fordulni, ha tapasztaljuk őket magunkon. Ilyen például a fejfájás, kiütések, hasmenés, viszketés, menstruációs panaszok, puffadás, szív-és vérnyomáspanaszok…

hisztamin mintaétrend

Hisztamin vizsgálat

Miután az orvosunk megadta a pontos kórképet és az esetleges gyógyszeres kezelést is beállította, érdemes egy dietetikust is felkeresni, hiszen ez a fajta betegség nagyon jól kezelhető és kordában tartható egy megfelelően kialakított, egyénre szabottan összeállított diétával. Az ilyen szakemberek pontos, részletes képet adnak az ajánlott és kerülendő ételekről, italokról.

Diéta hisztamin érzékenység esetén

Nem csak az nagyon fontos, hogy mit fogyasztunk a hisztaminszegény diéta alatt, hanem az is nagyban meghatározó, hogy mennyire frissen és feldolgozottan vesszük magunkhoz az élelmiszereket. Egyáltalán nem ajánlott a feldolgozott, tartósított, konzervált, füstölt, érlelt élelmiszerek fogyasztása, mert azokban magas a hisztaminszint. Ajánlott a termékeket frissen beszerezni és azokat a legrövidebb úton, azonnal elkészíteni és elfogyasztani, esetleg hűteni, mélyhűteni.

hisztaminérzékeny diéta

Hisztamin mentes diéta

Reggeli: zabkása aszalt áfonyával és almadarabokkal, tea

Tízórai: túrókrém barackkal

Ebéd: reszteltmáj (csirkéből), héjában főtt krumplival

Uzsonna: sült gesztenye

Vacsora: korpás kifli, sajtkrém, zöldpaprika, tea

Cukkini krémleves recept

Hozzávalók: cukkini, só, bors, oregano, tejszín, reszelt sajt, olívaolaj, kevés vöröshagyma, egy cukkinikremleves hisztamin diétáhozszelet élesztőmentes kenyér

Elkészítés: Egy közepes cukkinit megmosunk, megpucolunk és felkockázunk. Az olívaolajon megdinsztelünk egy kevés hagymát, majd rádobjuk a cukkini kockákat és egy kis pirítás után kevés vízzel megpároljuk őket. Sóval, borssal és egy kis oreganoval fűszerezzük, majd felengedjük egy kis vízzel. Ha újra felforrt és a cukkini teljesen megpuhult, akkor turmixszal egyneműre pépesítjük. Ezután egy kevés tejszínnel lazítjuk, krémesítjük és beállítjuk a sűrűségét. Még egyszer felforraljuk és elzárjuk. Feltétnek a kenyeret megpirítjuk és még forrón megszórjuk reszelt sajttal.

Kölessel töltött, csirkés sütőtök recept

Hozzávalók: sütőtök, kevés hagyma, olívaolaj, csirkemell, köles, víz, só, bors, szerecsendió, reszelt sajt

Elkészítés: Egy közepes méretű sütőtököt megmosunk, félbevágjuk, kikaparjuk a magjait és a sütőben majdnem készre sütjük. Amíg sül, az olajon megpirítjuk a hagymát, majd a csirkemell kockákat is. Pirítás után fűszerezzük, majd készre sütjük a húst. Ezután vizet forralunk és a kölest leforrázzuk, sózzuk, borsozzuk, majd letakarva hagyjuk kb 10 percet puhulni. Ha kész a hús és a köles is, akkor összekeverjük a tölteléket. A szinte teljesen puhára sütött sütőtököt kivesszük a sütőből, megtöltjük a csirkés kölessel és bőségesen megszórjuk reszelt sajttal. A tök elkészüléséig és a sajt pirulásáig sütjük.

Pisztráng, rozmaringos sült céklával

Hozzávalók: egy kisebb, friss pisztráng, só, bors, olívaolaj, cékla, rozmaring

pisztrang_cekla_hisztaminElkészítés: A pisztrángot megmossuk és előkészítjük a sütésre. Fűszerezzük, majd alufóliába csomagolva a sütőbe toljuk. A céklát alaposan, folyó víz alatt megsikáljuk, majd cikkekre vágjuk. Egy kisebb jénaiba tesszük, meglocsoljuk egy kevés olajjal, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk rozmaringlevelekkel. Alufólia alatt készre sütjük, a hal mellé tálaljuk.

 

A fenti mintaétrendből és a receptekből is látszik, hogy a hisztaminszegény diéta is nagyon változatos, egészséges és finom tud lenni, ha egy kicsit odafigyelünk testünk jelzéseire és igényeire, ezzel segítve a megfelelő hisztaminszint elérését.

A hisztamin érzékenyek receptjeinek összeállításában segítségünkre volt a

Modern Dietetika – Dietetikus Tanácsadás
Budapest, Dohány u. 14, 1074
(30) 386 0332