A hisztamin diétáról
Ez sajnos nem a legújabb és legtrendibb fogyókúrás étrend, hanem egy kellemetlen érzékenység, a hisztamin intolerancia esetén javasolt, speciális, egyéni igényeket figyelembe vevő diétás étkezés, melyet leghatékonyabban dietetikus tud nekünk összeállítani. Továbbá mindenképp ajánlott egy hisztamin táblázat beszerzése, használata is, ami a mindennapi étkezéseket könnyítheti meg.
Hisztamin tartalmú élelmiszerek – Mennyi hisztamint tartalmaznak az ételek?
Minden alapanyagnak más és más a hisztamintartalma. Vannak olyan táplálékok, amelyek sok hisztamint tartalmaznak, vagy emésztésük során fokozzák a szervezet hisztamintermelését. Ezek például a csokoládé, a kakaó, az alkoholos italok közül elsősorban a vörösbor és a pezsgők, a savanyított, tartósított és füstölt élelmiszerek mindegyike (így a sonka, a kolbászok és a füstölt/szárított húsok is), az érlelt sajtok, a citrusfélék, az eper, mustár, ecet, snackek… A fenti felsorolás jól mutatja, hogy a leggyakrabban a valamilyen eljárással tartósított vagy érlelt élelmiszerek okoznak gondot. Ezért a hisztamin érzékenységben szenvedőknek azt tanácsolják, hogy a lehető legkevésbé feldogozott formában és a lehető legfrissebben fogyasszák az alapanyagokat, így kímélve szervezetüket.
Ezeket az ételeket ajánlott fogyasztani
Vannak azonban – szerencsére szép számban – természetesen alacsony hisztamin tartalmú élelmiszerek. Ilyen például a cseresznye, a ribizli, a paprika, a cukkini, a krumpli, a dinnye, a saláta, a cékla, valamint a húsok friss (nem pácolt/füstölt) formában. Pékáruk közül ajánlott az egészségesebbeket választani, amelyek például rozslisztből, vagy teljes kiőrlésű lisztből készülnek.
Mire jó a hisztamin táblázat?
Érdemes nem félvállról venni a kellemetlen tüneteket, hiszen egy jól összeállított és becsületesen betartott diétával nagyon szépen karban lehet tartani ezt a makacs és kellemetlen tünetekkel járó érzékenységet. Ebben a táblázatban kedvedre bogarászhatod az ételek hisztamin tolerálhatóságát. Azonban ha a keresgélést inkább profi kezekre bíznád, kérd meg Budapest egyik legjobb dietetikusát és ő hibátlanul összeállatja neked a megfelelő étrendet és ellát a megfelelő tanácsokkal.
A számok az adott étel hisztaminérzékenység fokát jelölik, melyhez a táblázat szolgál magyarázatul.
Jól tolerálható a szokásos mennyiségben | 0 |
Mérsékelt tünetek, kisebb mennyiségben rendben | 1 |
Nem tolerálható, jelentős tünetek már kisebb mennyiség esetén is | 2 |
Nagyon rosszul tolerálható, erős tüneteket okoz | 3 |
Ebben a hisztamin táblázatban láthatod, hogy az adott ételek mennyire tolerálhatóak hisztamin érzékenyeknek.
Hisztamin táblázat
ÁLLATI EREDETŰ ÉTELEK | NÖVÉNYI EREDETŰ ÉTELEK | KEMÉNYÍTŐ TARTALMÚAK | GOMBÁK | ITALOK | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
TOJÁS | ZÖLDSÉGEK | burgonya, tárolt, hámozatlan, hámozott | 0 | gomba általában | 1 | ásványvíz | 0 | ||
Fürjtojás | 0 | articsóka | 0 | édesburgonya | 0 | vargánya, kucsmagomba | 2 | csapvíz | 0 |
tojássárgája | 0 | bambuszrügy | 0 | főtt rizs max. – ha 4 ° C-on 12-24 órán át tároljuk | 0 | FŰSZEREK | forrásvíz, ha magas kén/szénsav/fluor/jód tartalmú | 1 | |
tojásfehérje, tojás albumin, ovalbumin | 2 | Bazsalikom | 0 | köles | 0 | ánizs | 0 | ALKOHOLOS ITALOK | |
TEJTERMÉKEK | Borsikafű | 0 | kendermag (Cannabis sativa) | 0 | ecetesszencia – nem teljesen hisztaminmentes. | 0 | bor, hisztamin – mentes ( < 0,1 mg / l ) | 1 | |
Krémsajt | 0 | borsmenta | 0 | gesztenye (friss vagy fagyasztott) | 0 | fahéj, fahéjrúd, fahéj por | 0 | Brandy | 2 |
Mascarpone sajt | 0 | brokkoli, brokkoli | 0 | Kukorica: a csöves főtt kukorica, a szemes főtt kukorica | 0 | paprika por, enyhe | 0 | Fehér bor | 2 |
Mozzarella sajt | 0 | cékla | 0 | Kukoricapehely | 0 | Ecet: Almaecet – Győződjön meg az adalékanyagokról! | 1 | pálinkák, szeszes italok, átlátszó (színtelen) | 2 |
Gouda, fiatal sajt | 0 | cikória (katáng) | 0 | maltodextrin | 0 | Gyömbér – kis mennyiségben megengedett. | 1 | Rozé bor | 2 |
Ricotta sajt | 0 | cukkini | 0 | rizs sütemény, rizs, kukorica gofri | 0 | kurkuma | 1 | Rum | 2 |
vaj-sajt | 0 | cukorrépa | 0 | rizstészta | 0 | szerecsendió kis mennyiségben megengedett. | 1 | Sör | 2 |
Tej, pasztörizált (PAST- tejtermékek) tej – | 0 | galambbegysaláta | 0 | Tönköly | 0 | Curry | 1 | Vörösbor közepesen érlelt | 2 |
Tej, UHT tej | 0 | édeskömény | 0 | zab | 0 | fűszer, fűszersók, leves fűszerkeverék | 2 | alkohol, tiszta (etanol) | 3 |
Tejszín, frissen, adalékanyagok nélkül | 0 | endívia, cikória | 0 | Kenyér, pékáru:élesztő miatt | 1 | paprika por, csípős – irritálja a bélnyálkahártyát | 2 | alkoholos italok | 3 |
Túró | 0 | fehér káposzta | 0 | árpa | 1 | mustár, mustármag, mustármag por | 2 | pálinkák, szeszes italok, nem világos (nem színtelen) | 3 |
Vaj | 0 | jégsaláta | 0 | Búza | 1 | Ecet, balzsamecet, borecet | 3 | pezsgő | 3 |
Feta sajt | 1 | káposzta (kivéve kelbimbó, karalábé) | 0 | gabona általában | 1 | OLAJOS MAGVAK | Vörösbor magasan érlelt | 3 | |
Író, savanyított, tejsavas erjedéssel készült termékek | 1 | karfiol | 0 | maláta | 1 | mandula | 1 | TEÁK | |
Nyers tejtermékek, nyers tej sajt | 1 | Kínai kel | 0 | Rozs – rosszabbul tolerálható | 1 | mogyoró | 1 | borsmenta tea | 0 |
Tej, laktózmentes, light (sovány) tejek – hisztamintartalmúak! | 1 | paszternák | 0 | Mák – kis mennyiségben megengedett. | 1 | kesudió | 1 | Hársfatea | 0 |
Tej, nyers tej romlandó | 1 | petrezselyem | 0 | szezámmag – hasmenést okozhat | 1 | Dió, dióolaj | 2 | Rooibostea – Figyelem! Intoleranciát okozó hozzáadott komponenseket tartalmazhat. | 0 |
Tejföl, | 1 | retek (retek sör, enyhe) | 0 | búzacsíra | 2 | földimogyoró | 2 | verbéna, vasfű – nyugtatóan hat a bél-és idegrendszerre is | 0 |
Tejpor nem egyértelmű. Lehet tolerálható is. | 1 | rozmaring | 0 | Hajdina – ha nem teljesen hámozott. | 2 | dió | 3 | zsálya tea | 0 |
Cheddar sajt | 2 | Saláta, Iceberg saláta: lásd jégsaláta | 0 | napraforgó | 2 | ZSÍROK ÉS OLAJOK | Csalántea | 1 | |
Fontina sajt | 2 | sárgarépa, répa | 0 | GYÜMÖLCSÖK | margarin | 0 | Gyógynövény keverékek | 1 | |
Gouda érett sajt, | 2 | spárga | 0 | Áfonya, tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) | 0 | növényi olaj, salátaolaj (nem meghatározott) | 0 | Mate tea | 1 |
Raclette sajt | 2 | sütőtök és különböző fajtái | 0 | alma | 0 | olívaolaj | 0 | Zöld tea | 1 |
Nyers tej fajtától függően általában | 2 | uborka | 0 | Cseresznye – ellentmondásos | 0 | repceolaj | 0 | Feketetea | 2 |
Hosszan érlelt fajták és kemény sajt (pl. ementáli) | 3 | Vörös káposzta | 0 | datolya, szárított | 0 | napraforgóolaj – alkalomszerűen és ritkán nem probléma | 1 | GYÜMÖLCS, ZÖLDSÉGLEVEK, NEKTÁROK | |
Sajtkészítmények az összetevőktől és a frissességtől függ | 3 | zeller | 0 | dinnye (kivéve görögdinnye – ez erősen pozitív) | 0 | FŰSZERNÖVÉNYEK | Áfonya nektár | 0 | |
HÚSOK | zöldbab | 0 | fekete ribizli | 0 | gyógynövények, fűszernövények, szárított | 0 | narancslé | 2 | |
Baromfi hús (csirke, pulyka, kacsa, fürj, stb.), csak a friss | 0 | zöldborsó, cukorborsó, sárgaborsó | 1 | Gránátalma (vörös hús nélkül magok) | 0 | kerti zsázsa | 0 | paradicsomlé | 2 |
Belsőség | 0 | avokádó | 1 | Guava | 0 | oregano | 0 | TEJPÓTLÉKOK | |
marha, borjú – csak frissen! | 0 | fokhagyma kis mennyiségben általában jól tolerálható. | 1 | homoktövis | 0 | pepperoni, paprika, zöldpaprika (enyhe = édes fajták) | 0 | rizs tej, rizs ital – gyakran hisztamintartalmú | 1 |
nyelv, marhanyelv, borjú nyelv – Friss | 0 | hagyma nagy mennyiségben intoleranciát okoz | 1 | kajszibarack | 0 | zsálya | 0 | szójatej | 1 |
vagdalt, darált húsok, frissen készítve | 0 | Póréhagyma kisebb mennyiségben általában jól tolerálható. | 1 | Khaki, datolyaszilva, Sharon | 0 | kapor – Kis mennyiségben általában nem okoz problémát . | 1 | zab ital – gyakran hisztamintartalmú | 1 |
Sertéshús, friss, kezeletlen – Ellentmondásosak az adatok. | 1 | karalábé | 1 | kókusz, kókuszreszelék | 0 | snidling – nagy mennyiségben okozhat panaszt | 1 | szójatej | 2 |
Vadhús (tejsavas erjedés előfordulhat!) | 1 | kelbimbó | 1 | licsi | 0 | lóhere fajták (görögszéna, kék … ) | 2 | KOFFEINES/KAKAÓS ITALOK | |
A darált marhahús – frissen használja | 2 | Mangold | 1 | mazsola Csak ha kénezetlen (tartósítószer nélkül)! | 0 | ÉDESÍTŐSZEREK | Coca Cola – Kis mennyiségben megengedett | 1 | |
szalámi | 3 | olíva – eredendően tolerálható, de általában erjesztett . | 1 | meggy | 0 | cukor, szacharóz, kristálycukor, répacukor, nádcukor | 0 | Espresso | 1 |
Szárított hús | 3 | padlizsán | 1 | nektarin | 0 | fruktóz (gyümölcscukor) – emésztési zavar | 0 | Kávé koffein – valamivel jobban tolerálható, mint a kávé | 1 |
Felvágottak kis adagban esetleg elfogadhatóak lehetnek. | 3 | avokádó | 2 | Őszibarack | 0 | juharszirup | 0 | Energia italok – a teobromin gátolja a DAO-enzimet | 3 |
Füstölt hús | 3 | bab, karós bab (Vicia faba), lóbab, disznó bab | 2 | Passion fruit, maracuja, golgotagyümölcs, sárga grenadilla | 0 | Karamell | 0 | ALKOHOLMENTES ITALOK | |
Prosciutto – nyers sonka | 3 | Chili, piros, friss | 2 | ribizli, piros | 0 | maltóz, malátacukor tisztán | 0 | bodzaszörp | 0 |
HALAK, TENGER GYÜMÖLCSEI | csalán növény | 2 | szeder | 0 | méz – ellentmondásos az állásfoglalás. | 0 | limonádé | 1 | |
Hal, frissenn fogott. | 0 | hüvelyesek (szója, bab, borsó, lencse … ) | 2 | csipkebogyó | 1 | Nádcukor | 0 | csokoládés italok, forró csoki | 2 |
kagyló | 2 | olíva – eredendően tolerálható, de általában erjesztett . | 2 | füge, aszalt | 1 | Stevia (Stevia levelek, steviozid folyadék / por) | 0 | kakaós italok | 2 |
Rákok, kagylók (kagyló, osztriga, rák, homár, garnélarák) | 2 | padlizsán | 2 | körte, hámozatlan, a hámozott könnyebben emészthető | 1 | Tejcukor (laktóz) | 0 | EGYÉB | |
Seafood (= tengeri gerinctelenek) | 2 | paradicsom | 2 | körte, hámozott, konzerv cukorszirupban | 1 | Mesterséges édesítőszerek – a szukralóz elfogadható. | 1 | kakaó, kakakópor | 1 |
Hal fagyasztott, hűtött | 3 | savanyúság | 2 | Mangó ellentmondásos. Legtöbbször jól tolerálható. | 1 | édesgyökér | 2 | Kakaóvaj, fehér csokoládé – Többnyire jól tolerálható. | 1 |
Tonhal | 3 | spenót | 2 | rebarbara ellentmondásos. Oxálsav. | 1 | maláta kivonat | 2 | élesztő (friss / szárított) – nem egységes az állásfoglalás. | 1 |
szója (szója, szójagranulátum) | 2 | Szilvafélék | 1 | zselatin – Ellentmondásos adatok | 1 | ||||
savanyú káposzta | 3 | ananász | 2 | húskivonat | 2 | ||||
Banán (Minél zöldebb, annál több tolerálható talán) | 2 | húsleves, húsleves kocka / por – | 2 | ||||||
citrusfélék | 2 | élesztő kivonatok – Kémiai átalakítással glutamát lesz belőle | 2 | ||||||
eper | 2 | szójaszósz | 3 | ||||||
Grapefruit | 2 | ||||||||
Kiwi | 2 | ||||||||
málna | 2 | ||||||||
mandarin | 2 | ||||||||
Papaya | 2 |