A hisztamin diétáról

Ez sajnos nem a legújabb és legtrendibb fogyókúrás étrend, hanem egy kellemetlen érzékenység, a hisztamin intolerancia esetén javasolt, speciális, egyéni igényeket figyelembe vevő diétás étkezés, melyet leghatékonyabban dietetikus tud nekünk összeállítani.HISTAMINE-INTOLERANCE

Mennyi hisztamint tartalmaznak az ételek?

Minden alapanyagnak más és más a hisztamintartalma. Vannak olyan táplálékok, amelyek sok hisztamintfeldolgozott ételek tartalmaznak, vagy emésztésük során fokozzák a szervezet hisztamintermelését. Ezek például a csokoládé, a kakaó, az alkoholos italok közül elsősorban a vörösbor és a pezsgők, a savanyított, tartósított és füstölt élelmiszerek mindegyike (így a sonka, a kolbászok és a füstölt/szárított húsok is), az érlelt sajtok, a citrusfélék, az eper, mustár, ecet, snackek… A fenti felsorolás jól mutatja, hogy a leggyakrabban a valamilyen eljárással tartósított vagy érlelt élelmiszerek okoznak gondot. Ezért a hisztamin érzékenységben szenvedőknek azt tanácsolják, hogy a lehető legkevésbé feldogozott formában és a lehető legfrissebben fogyasszák az alapanyagokat, így kímélve szervezetüket.

Ezeket az ételeket ajánlott fogyasztani

ribizliVannak azonban – szerencsére szép számban – természetesen alacsony hisztamintartalmú élelmiszerek. Ilyen például a cseresznye, a ribizli, a paprika, a cukkini, a krumpli, a dinnye, a saláta, a cékla, valamint a húsok friss (nem pácolt/füstölt) formában. Pékáruk közül ajánlott az egészségesebbeket választani, amelyek például rozslisztből, vagy teljes kiőrlésű lisztből készülnek.

Mire jó a hisztamin táblázat?

Érdemes nem félvállról venni a kellemetlen tüneteket, hiszen egy jól összeállított és becsületesen betartott diétával nagyon szépen karban lehet tartani ezt a makacs és kellemetlen tünetekkel járó érzékenységet. Ebben a táblázatban kedvedre bogarászhatod az ételek hisztamin tolerálhatóságát. Azonban ha a keresgélést inkább profi kezekre bíznád, kérd meg Budapest egyik legjobb dietetikusát és ő hibátlanul összeállatja neked a megfelelő étrendet és ellát a megfelelő tanácsokkal.

állítsd össze gomb

A számok az adott étel hisztaminérzékenység fokát jelölik, melyhez a táblázat szolgál magyarázatul.

Jól tolerálható a szokásos mennyiségben0
Mérsékelt tünetek, kisebb mennyiségben rendben1
Nem tolerálható, jelentős tünetek már kisebb mennyiség esetén is2
Nagyon rosszul tolerálható, erős tüneteket okoz3

Ebben a hisztamin táblázatban láthatod, hogy az adott ételek mennyire tolerálhatóak hisztamin érzékenyeknek.

Hisztamin táblázat

ÁLLATI EREDETŰ ÉTELEK NÖVÉNYI EREDETŰ ÉTELEK KEMÉNYÍTŐ TARTALMÚAK GOMBÁK ITALOK 
TOJÁSZÖLDSÉGEKburgonya, tárolt, hámozatlan, hámozott0gomba általában1ásványvíz0
Fürjtojás0articsóka0édesburgonya0vargánya, kucsmagomba2csapvíz0
tojássárgája0bambuszrügy0főtt rizs max. – ha 4 ° C-on 12-24 órán át tároljuk0FŰSZEREKforrásvíz, ha magas kén/szénsav/fluor/jód tartalmú1
tojásfehérje, tojás albumin, ovalbumin2Bazsalikom0köles0ánizs0ALKOHOLOS ITALOK
TEJTERMÉKEKBorsikafű0kendermag (Cannabis sativa)0ecetesszencia –  nem teljesen hisztaminmentes.0bor, hisztamin – mentes ( < 0,1 mg / l )1
Krémsajt0borsmenta0gesztenye (friss vagy fagyasztott)0fahéj, fahéjrúd, fahéj por0Brandy2
Mascarpone sajt0brokkoli, brokkoli0Kukorica: a csöves főtt kukorica, a szemes főtt kukorica0paprika por, enyhe0Fehér bor2
Mozzarella sajt0cékla0Kukoricapehely0Ecet: Almaecet – Győződjön meg az adalékanyagokról!1pálinkák, szeszes italok, átlátszó (színtelen)2
Gouda, fiatal sajt0cikória (katáng)0maltodextrin0Gyömbér – kis mennyiségben megengedett.1Rozé bor2
Ricotta sajt0cukkini0rizs sütemény, rizs, kukorica gofri0kurkuma1Rum2
 vaj-sajt0cukorrépa0rizstészta 0szerecsendió kis mennyiségben megengedett.1Sör2
Tej, pasztörizált (PAST- tejtermékek) tej –0galambbegysaláta0Tönköly 0Curry1Vörösbor közepesen érlelt2
Tej, UHT tej 0édeskömény0zab0fűszer, fűszersók, leves fűszerkeverék2alkohol, tiszta (etanol)3
Tejszín, frissen, adalékanyagok nélkül0endívia, cikória0Kenyér, pékáru:élesztő miatt1paprika por, csípős – irritálja a bélnyálkahártyát2alkoholos italok3
Túró0fehér káposzta0árpa1mustár, mustármag, mustármag por2pálinkák, szeszes italok, nem világos (nem színtelen)3
Vaj0jégsaláta0Búza 1Ecet, balzsamecet, borecet3pezsgő3
Feta sajt1káposzta (kivéve kelbimbó, karalábé)0gabona általában1OLAJOS MAGVAKVörösbor magasan  érlelt3
Író, savanyított, tejsavas erjedéssel készült termékek1karfiol0maláta1mandula1TEÁK
Nyers tejtermékek, nyers tej sajt1Kínai kel0Rozs – rosszabbul tolerálható1mogyoró1borsmenta tea0
Tej, laktózmentes, light (sovány) tejek – hisztamintartalmúak!1paszternák0Mák – kis mennyiségben megengedett.1kesudió1Hársfatea0
Tej, nyers tej romlandó1petrezselyem0szezámmag – hasmenést okozhat1Dió, dióolaj2Rooibostea – Figyelem! Intoleranciát okozó hozzáadott komponenseket tartalmazhat.0
Tejföl,1retek (retek sör, enyhe)0búzacsíra2földimogyoró2verbéna, vasfű – nyugtatóan hat a bél-és idegrendszerre is0
Tejpor nem egyértelmű. Lehet tolerálható is.1rozmaring0Hajdina – ha  nem teljesen hámozott.2dió3zsálya tea0
Cheddar sajt2Saláta, Iceberg saláta: lásd jégsaláta0napraforgó2ZSÍROK ÉS OLAJOKCsalántea1
Fontina sajt2sárgarépa, répa0GYÜMÖLCSÖKmargarin0Gyógynövény keverékek1
Gouda érett sajt,2spárga0Áfonya, tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon)0növényi olaj, salátaolaj (nem meghatározott)0Mate tea1
Raclette sajt2sütőtök és különböző fajtái0alma0olívaolaj0Zöld tea1
Nyers tej fajtától függően általában2uborka0Cseresznye – ellentmondásos0repceolaj0Feketetea2
Hosszan érlelt fajták és kemény sajt (pl. ementáli)3Vörös káposzta0datolya, szárított0napraforgóolaj – alkalomszerűen és ritkán nem probléma1GYÜMÖLCS, ZÖLDSÉGLEVEK, NEKTÁROK
Sajtkészítmények  az összetevőktől és a frissességtől függ3zeller0dinnye (kivéve görögdinnye – ez erősen pozitív)0FŰSZERNÖVÉNYEKÁfonya nektár0
HÚSOKzöldbab0fekete ribizli0gyógynövények, fűszernövények, szárított0narancslé2
Baromfi hús (csirke, pulyka, kacsa, fürj, stb.), csak a friss0 zöldborsó, cukorborsó, sárgaborsó1Gránátalma (vörös hús nélkül magok)0kerti zsázsa0paradicsomlé2
Belsőség0avokádó1Guava0oregano0TEJPÓTLÉKOK
marha, borjú – csak frissen!0fokhagyma kis mennyiségben általában jól tolerálható.1homoktövis0pepperoni, paprika, zöldpaprika (enyhe = édes fajták)0rizs tej, rizs ital – gyakran hisztamintartalmú1
nyelv, marhanyelv, borjú nyelv – Friss0hagyma nagy mennyiségben intoleranciát okoz1kajszibarack0zsálya0szójatej1
vagdalt, darált húsok, frissen készítve0Póréhagyma kisebb mennyiségben általában jól tolerálható.1Khaki, datolyaszilva, Sharon0kapor – Kis mennyiségben általában nem okoz problémát .1zab ital – gyakran hisztamintartalmú1
Sertéshús, friss, kezeletlen – Ellentmondásosak az adatok.1karalábé1kókusz, kókuszreszelék0snidling – nagy mennyiségben okozhat panaszt1szójatej2
Vadhús (tejsavas erjedés előfordulhat!)1kelbimbó1licsi0lóhere fajták (görögszéna, kék … )2KOFFEINES/KAKAÓS ITALOK
A darált marhahús – frissen használja2Mangold1mazsola Csak ha kénezetlen (tartósítószer nélkül)!0ÉDESÍTŐSZEREKCoca Cola – Kis mennyiségben megengedett1
szalámi3olíva – eredendően tolerálható, de általában erjesztett .1meggy0cukor, szacharóz, kristálycukor, répacukor, nádcukor0Espresso1
Szárított hús3padlizsán1nektarin0fruktóz (gyümölcscukor) – emésztési zavar0Kávé koffein – valamivel jobban tolerálható, mint a kávé1
Felvágottak kis adagban esetleg elfogadhatóak lehetnek.3avokádó2Őszibarack0juharszirup0Energia italok – a teobromin gátolja a DAO-enzimet3
Füstölt hús3bab, karós bab (Vicia faba), lóbab, disznó bab2Passion fruit, maracuja, golgotagyümölcs, sárga grenadilla0Karamell0ALKOHOLMENTES ITALOK
Prosciutto – nyers sonka3Chili, piros, friss2ribizli, piros0maltóz, malátacukor tisztán0bodzaszörp0
HALAK, TENGER GYÜMÖLCSEIcsalán növény2szeder0méz – ellentmondásos az állásfoglalás.0limonádé1
Hal,  frissenn fogott.0hüvelyesek (szója, bab, borsó, lencse … )2csipkebogyó1Nádcukor0csokoládés italok, forró csoki2
kagyló2olíva – eredendően tolerálható, de általában erjesztett .2füge, aszalt1Stevia (Stevia levelek, steviozid folyadék / por)0kakaós italok2
Rákok, kagylók (kagyló, osztriga, rák, homár, garnélarák)2padlizsán2körte, hámozatlan, a hámozott könnyebben emészthető1Tejcukor (laktóz)0EGYÉB
Seafood (= tengeri gerinctelenek)2paradicsom2körte, hámozott, konzerv cukorszirupban1Mesterséges édesítőszerek – a szukralóz elfogadható.1kakaó, kakakópor1
Hal fagyasztott, hűtött3savanyúság2Mangó ellentmondásos. Legtöbbször jól tolerálható.1édesgyökér2Kakaóvaj, fehér csokoládé – Többnyire jól tolerálható.1
Tonhal3spenót2rebarbara ellentmondásos. Oxálsav.1maláta kivonat2élesztő (friss / szárított) – nem egységes az állásfoglalás.1
szója (szója, szójagranulátum)2Szilvafélék1zselatin – Ellentmondásos adatok1
savanyú káposzta3ananász2húskivonat2
Banán (Minél zöldebb, annál több tolerálható talán)2húsleves, húsleves kocka / por –2
citrusfélék2élesztő kivonatok – Kémiai átalakítással glutamát lesz belőle2
eper2szójaszósz3
Grapefruit2
Kiwi2
málna2
mandarin2
Papaya2