mgszt-macska A macskatartásról mindenkinek megvan a maga véleménye. Tény, hogy önző és önfejű jószágok a bársonytalpúak, mégis akad rajongójuk bőven. Aki már igyekezett megosztani életét egy cicával, az pontosan tudja, hogy az állat akaratának tiszteletben tartásával egy igazán szerethető kis lényt kapunk személyében. Egyre többen vannak azok is, akik lakásban tartják a macskát. Ennek oka nem csak a felesleges szaporulat elkerülése lehet, hanem bizony a külvilág veszélyeitől való féltés is. Sajnos tény, hogy cicák százai esnek minden évben áldozatul az autós közlekedésnek, és a mérgezések, vagy az állatkínzás sem számítanak ritka jelenségnek. A felelős állattartás valahol ott kezdődik, hogy biztonságot teremtsünk a négylábú számára, de ugyanakkor lehetővé tegyük, hogy a korlátozások ellenére is szabad, teljes életet élhessen.

Cicanevelés otthon

Cicák esetében ez bizony gyakran kihívás elé állítja a gazdákat. Amennyiben egészen kiskorától a négy fal között nevelkedik a macska, úgy egészen jól alkalmazkodik ehhez, és gyakorlatilag kutya módjára sétáltatható. Más a helyzet akkor, ha felnőtt cicaként kerül hozzánk egy szabadsághoz szokott állat. Ilyenkor bizony meggondolandó, hogy van-e elég türelmünk átneveléséhez, ami nagy valószínűséggel nem jár majd eredménnyel.

A négy fal között is gyakorlatilag ugyanazok a szükségletei vannak a cicának, mint kint, így friss vízre, megfelelő minőségű és mennyiségű ételre, valamint alomra, ahová elvégezheti a dolgát. Mindezek kapcsán persze számos probléma merülhet fel, melyek elkerülhetőek, ha előre tudjuk, mire figyeljünk. A macska nagyon tiszta állat, ezért a koszos macskaalomba biztosan nem fog belemenni. Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat akkor, ha rendszeresen figyelünk az alomcserére. Sok macska és kutya sem kedveli a tetővel rendelkező alomtálat, így inkább a tálcás megoldás javasolt. Az ivartalanítás nem csak a felesleges szaporulat elkerülését szolgálja, hanem az együttélés is megkönnyíthető ilyen módon. A kandúrok a beavatkozás után nem fognak szanaszét spriccelni a lakásban, a lány cicák pedig garantáltan nem adnak majd ki fülsiketítő hangokat párzási időszakban.

Az ivóvíz fontossága

Bár a macskák kevesebbet isznak, mint a kutya, de a friss ivóvízről mindenképpen gondoskodni kell. Különösen így van ez akkor, ha száraztáppal is etetjük. Erről a sokat írt a http://www.haziallat.hu/ weboldal is. A kandúrok esetében megéri azonban ezzel óvatosnak lenni, hiszen húgyvezeték-jellegű problémák merülhetnek fel a sok száraz ételtől. A szobacicák esetében egyébként is fontos ügyelni a táplálásra, ugyanis még a rendszeres sétáltatás ellenére is fennáll az elhízás kockázata. Amennyiben kertes házban él, és módja van arra, hogy a kertet macskabiztossá tegye, akkor megéri élni ezzel a lehetőséggel, hogy nagyobb mozgástérrel ajándékozhassa meg a házi kedvencet. Ha viszont bármilyen módon fel tud mászni a kerítésre az állat, akkor jobb, ha a kertben is macskahámot alkalmaz.

Temető vagy hamvasztás?

A lakásban tartott állatok esetében mindig felmerül a kérdés, hogy mi a teendő akkor, ha a kedvenc kisállataink elhunytak. Legtöbben szeretnénk méltó módon búcsút venni tőle. Erre ma már lehetőség is van, hiszen létezik hazánkban kifejezetten háziállatok számára kialakított temető, ahol akár a hamvasztás is megoldható. Törekedjünk arra macskatartás esetén is, hogy a bársonytalpú számára azt a biztonságot nyújtsuk, amelyre szüksége van, s tegyük ezt a lehető legteljesebb életet biztosítva számára.