A várandósság a női lét egyik legszebb időszaka, ám kétségtelenül több terület is odafigyelést igényel annakterhes nő vércukorszint mérése érdekében, hogy a kilenc hónap problémamentes legyen. A megváltozott hormonműködés következtében a glükózra csökkent tolerancia alakulhat ki, ami tulajdonképpen egyet jelent a terhességi cukorbetegséggel. Rendszerint a terhesség 24-28. hetében történik az erre irányuló teszt elvégzése, és az érintett kismamáknál ez többszöri ismétlést tehet szükségessé. Mivel a terhességi cukorbetegség a babára és a mamára egyaránt veszélyes lehet, ezért mindenképpen odafigyelést igényel. A kis pocaklakó megfelelő tápanyagellátására is ügyelni kell, ezért a cukorbetegség e formájának kezeléséhez érdemes dietetikus segítségét kérni. A szakember a terhességi cukorbetegség szénhidrát táblázat segítségével, az igényeket szem előtt tartva készíti el a helyes táplálkozási szokásokat tartalmazó ajánlásokat. A megfelelő étrend összeállításával a vércukorértékek normál szinten tarthatóak, és elkerülhetőek a terhességi cukorbetegség következményei.

Terhességi cukorbetegség szénhidrát táblázat – értékek

A terhességi cukorbetegség ugyan kialakulhat mindenféle előzmény nélkül is, de megfigyelhető, hogy akiknél korábban már mértek magas vércukorértéket, vagy például PCOS-t diagnosztizáltak, azoknál nagyobb az esélye a kialakulásának. Hasonlóképpen a veszélyeztetettek közé tartoznak azok, akik 35 év felett esnek teherbe, BMI értékük 30-nál magasabb, vagy az elsőfokú rokonok között már előfordult a családban cukorbetegség. Ilyenkor fokozott jelentőséggel bír az egészséges, lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó étrend és természetesen a várandósság ideje alatt a többször elvégzett terheléses glükóztolerancia-vizsgálat.

terhességi cukorbetegség szénhidrát táblázat

A terhességi cukorbetegség felismerése

terhes nő joghurtot eszikMivel a terhességi cukorbetegség a babára is veszélyes lehet, ezért időben történő felismerése nagyon fontos. Ezt a célt szolgálja a 24-28. héten elvégzett első vércukor meghatározás. A teszt előtt 250-300 ml víz és 75 gr glükóz keverékét kell meginni 5 percen belül. A kockázati csoportba tartozóknál már a 16-18. héten is elvégezhető a vizsgálat. Fontos, hogy amennyiben megállapításra került a terhességi cukorbetegség, akkor a szülés után is odafigyelést igényelnek a vércukor értékek.

A teszttel egyértelműen kimutatható a probléma, de a kismama magas kismamának vércukorszintet mérnekvérnyomása és a várandósság alatt a megszokottnál nagyobb súlygyarapodása is arra utalhatnak, hogy gond van a vércukor értékekkel. Mivel a baba esetében magas születési súlyt, valamint belső szerveinek megnagyobbodását idézheti elő a terhességi cukorbetegség, ezért a terhesgondozás során kiemelt jelentőséggel bír az érintett kismamák étrendjének dietetikus segítségével történő összeállítása.

Diéta a várandósság alatt

Terhességi cukorbetegség esetén érdemes megismerni a szénhidrát táblázatban foglalt alapanyagok és értékek közötti kapcsolatot. Naponta 160-180-200 gramm szénhidrát bevitele szükséges, de nem mindegy, hogy mikor fogyasztja azt a kismama és milyen felszívódású változat mellett teszi le a voksot. A lassan felszívódó szénhidrátokat kell előnyben részesíteni, hiszen ezek folyamatosan szinten tartják a vércukor értékeket. A köles, a hajdina, vagy például a bulgur remek választásnak bizonyulnak köret gyanánt, viszont a finomított lisztből készült péksütemények és kenyerek kerülendőek. Célszerű a fehérjebevitelre is figyelni, így mindhárom főétkezésnek tartalmaznia kell valamilyen fehérjét. Természetesen nem maradhatnak el a nyers zöldségek sem, hiszen ezek is hozzájárulnak a vércukor szinten tartásához. Érdemes tisztában lenni ahhoz, hogy a terhességi diabétesz diétája a várandósság előrehaladtával változhat, ezért a szakember segítsége a terhesség alatt végig szükséges lehet. Az alapanyagok és a konyhai technológiák ésszerű megválasztása és a terhességi cukorbetegség szénhidrát táblázat adatainak figyelemmel követése szintén nélkülözhetetlennek bizonyul.várandósság alatti súlynövekedés táblázat

A baba és a mama egészségi állapotára egyaránt kockázatos terhességi diabétesz sokakat érint, ám a megfelelő vizsgálat ismétlésével, valamint az étkezésre való fokozott odafigyeléssel kiküszöbölhetőek a problémák. Ha Önnél is terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak, vagy a veszélyeztetettek közé tartozik, akkor ne várjon! Vegye fel a kapcsolatot dietetikussal, aki segít az életmódváltásban és az étkezési szokások átalakításában!